dilluns, 25 d’abril del 2016

Les variables de la solubilitat

Analitzarem un experiment per a identificar els tipus de variables i practicar l'ús de taules i gràfiques.

Partim de la hipòtesi següent: ‘la solubilitat del sucre en aigua augmenta a l'elevar-se la temperatura'.

Usarem els següents materials i reactius:
  • Vasos de precipitats
  • Termòmetre
  • Vareta
  • Cullera
  • Bec de Bunsen amb reixeta metàl·lica
  • Aigua
  • Sucre
El procediment que s'ha de seguir és el següent:
  1. Aboquem 100 g d'aigua al vas de precipitats.
  2. Pesem en una balança 400 g de sucre.
  3. Posem el termòmetre en el vas amb aigua.
  4. Calfem el vas amb ajuda del bec de Bunsen fins a la temperatura fixada.
  5. Anem tirant a poc a poc sucre i agitem amb la vareta fins que ja no es dissolga més sucre (veiem el primer granet de sucre en el fons del vas)
  6. Pesem el sucre restant. El que falte fins a 400 g serà la quantitat abocada.
  7. Repetim tots els passos per a cada una de les següents temperatures en ºC: 15, 20, 30, 40, 50, 60 i 70.
Obtenim els següents resultats, ordenats creixentment segons la temperatura en la següent taula:

Temperatura (ºC)15203040506070
Quantitat de sucre (g) en 100 g d'aigua197204219238260287320

Estes dades els podem representar gràficament, tal i com podeu veure a continuació.

De tot l'anterior s'extrau que:
  • La variable independent és la temperatura, ja que és la que nosaltres hem fixat.
  • La variable independent és la quantitat de sucre dissolta (solubilitat) ja que vènia condicionada per la temperatura fixada.
  • La variable de control és la quantitat d'aigua en el vas de precipitats, 100 g, ja que s'ha mantingut constant durant tot l'experiment.
  • És confirma la hipòtesi, ja que tant en la taula com en la gràfica comprovem que la solubilitat augmenta a l'augmentar la temperatura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada